Terug naar artikeloverzicht

Snel typen

Heb jij wel eens een typetest gedaan om te checken hoe het met jouw typesnelheid is gesteld? Als je snel en nauwkeurig kunt typen geeft dit de mogelijkheid snel en adequaat te reageren op deze continue informatiestroom. Niet alleen voor volwassenen maar ook voor jongeren en kinderen gaat dit steeds meer op. Blindtypen en snel kunnen typen  is een vaardigheid die je enorm goed kan ondersteunen op school, werk en privé.

Doe de typetest en vergelijk jouw score met die van anderen

Goed leren typen is meer dan alleen snel kunnen typen. Belangrijk zijn ook een juiste houding, zoveel mogelijk vingers gebruiken en nauwkeurigheid. Met een typecursus en regelmatige training kun je je typesnelheid en – nauwkeurigheid verbeteren. Een cursus draagt ook bij aan de vermindering van het aantal typefouten en de tijd die het kost fouten te corrigeren. En wat zeker opgaat is: jong geleerd is oud gedaan. Kinderen pakken meestal snel de typevaardigheid op  en leren zonder moeite alle methodes en snelheid toe te passen. Er zijn allerlei testen waarbij je eenvoudig je snelheid kan testen. Denk er daarbij wel aan dat een goede typesnelheid de snelheid is waarbij je foutloos typt. 

Met de onderstaande link krijg je toegang tot de Nederlandse versie van de typetest ’10 Fast Fingers’. In deze bekende internationale typetest kun je in de ranking gelijk checken op welke plek je scoort t.o.v. andere deelnemers aan deze typetest. 

KLIK HIER EN DOE DE TYPETEST

Mensen die zichzelf hebben leren typen met enkele vingers en naar het toetsenbord moeten kijken halen een aanslag per minuut (APM) tot ongeveer 180. Als je op jonge leeftijd leert blind typen met 10 vingers en daarna voor school en/of werk veel blijft typen mag je verwachten dat je een snelheid tot boven de 200 APM kunt halen.

Snelste typer

Voor zover bekend is de Amerikaanse schrijfster Barbara Blackburn de snelste typer. Ze heeft ooit een snelheid van 750 APM gehaald. Dat is meer dan 2 keer zo snel als een gemiddelde ervaren typiste die tot 350 APM kan halen. Voor een gemiddelde typer die blind kan typen met 10 vingers moet een snelheid van 250 APM haalbaar zijn. Ter vergelijking met iemand die met 2 vingers typt en een snelheid kan halen van ongeveer 140 APM is dat een mooi resultaat en een vaardigheid waar je de rest van je leven baat bij hebt.