Terug naar artikeloverzicht

DE VOORDELEN VAN BLIND LEREN TYPEN!

Wat zijn de voordelen van blind typen!

Een betere houding

Typ je blind, dan kun je in een betere houding werken. Als je blind typt, kun je naar het scherm blijven kijken, zit je rechtop en hoef je niet te pendelen (kijken) tussen toetsenbord en beeldscherm. Hierdoor is het mogelijk om je werkplek ergonomisch in te richten en op de juiste manier te werken. (link naar ergonomie beeldschermwerken) Ook voorkom je dus heel veel klachten als:

– rugklachten
– nek-/schouderklachten
– arm-/polsklachten

Tot wel 5 x sneller.

Een NIET blindtyper, typt over het algemeen 60 – 80 (APM) aanslagen per minuut. Een geoefende NIET blindtyper haalt 100 – 140 APM. Na een cursus blind typen van 12 weken typt een gemiddelde typecursist 180 – 250 APM. Test je de typevaardigheid 2 jaar later weer, typt deze tussen de 250 – 350 APM.

100% aandacht op de inhoud.

Door blind en met 10 vingers te typen, heb je 100% aandacht voor de inhoud van de tekst. Hierdoor produceer je betere en inhoudelijkere teksten.

Minder verspilling van energie.

Heb je eenmaal leren blind typen, met een vaardigheid (snelheid) van boven de 120 APM, dan is het typen geautomatiseerd. Het produceren van teksten kost minder energie. Net als bij hardlopen. Heb je leren lopen, kun je gaan hardlopen en trainen voor een marathon.

Blind typen is socialer

In veel beroepen geldt, dat aandacht voor de ander van essentieel belang is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de huisarts, agent of baliemedewerker. Zij kunnen immers de persoon tegenover zich blijven aankijken tijdens het invoeren van teksten in de computer. En zien zo ook de non-verbale communicatie.

Tijdwinst

De winst van het blindtypen is veel omvangrijker dan gezondheidswinst alleen. Behalve de genoemde inhoudelijke en sociale aspecten, levert blindtypen vooral ook de tijdwinst op als we minder tijd kwijt zijn aan het werk achter de computer: Denk aan alle beroepen waarin “het bureauwerk” nu te veel tijd kost.

Volg nu de typecursus voor volwassenen door hier te klikken.